Olympiastadion

Olympiastadion
Olympiastadionin perusparannus on ollut Suomenkin oloissa sekä mittakaavaltaan että vaativuudeltaan ainutlaatuinen korjaus- ja laajennushanke.  

Helsingin 1952 Olympialaiset nähnyttä 1930-luvun funktionalismiin nojaavaa stadionia on tituleerattu maailman kauneimmaksi stadioniksi.

-Vuonna 1930 rakennettu Olympiastadion on ikoninen maamerkki, jonka perusparannuksessa on ollut suuri kunnia olla mukana, ETS NORDin Suomen maajohtaja Jari Lehtonen sanoo.

Stadikan peruskorjausprojektin vaativuus kulminoituu siihen, että vanhasta perinteikkäästä suojelukohteesta piti korjata monipuolinen kansainväliset vaatimukset täyttävä tapahtumakeskus, jonka vuosittaisen kävijämäärän odotetaan hipovan miljoonaa. 1930-luvun tekniikalla toteutetussa rakennuksessa ei ollut nykypäivän teknologian vaatimia tiloja, joten erikoisratkaisut ilmanvaihtoa toteutettassa olivat tarpeen.

ETS NORD toimitti Olympiastadionin ammattikeittiöihin ensimmäiset uuden sukupolven huuvansa. Olympiastadionin tilat asettivat erikoishaasteita ammattikeittiön ilmanvaihdon huuvaratkaisuille.

– Uuden sukupolven moduulihuuvat mahdollistivat sellaisia erikoisratkaisuja, jotka perinteisellä huuvarakenteella olisivat olleet mahdottomia toteuttaa, Marcus Hintze kertoo.  – Perusratkaisu oli sama, mutta esimerkiksi eri tasoiset alakatot olivat haasteellisia. Moduulirakenteisen huuvan tuloilmakammioitten ratkaisut pystyttiin kuitenkin mukauttamaan Olympiastadionin ahtaiden tilojen vaatimuksiin.

ETS NORDin uuden sukupolven huuvan otsonipuhdistuksen ohjausjärjestelmä on suunniteltu sekä summahälytykselle että väyläratkaisulle. ETS:än ratkaisu soveltuukin kaikkiin yleisesti käytössä oleviin järjestelmiin ( I/O, Modbus ja Bac-net).

Projektiurakassa oli mukana Are Oy:n projektipäällikkö Otto Jäppinen, joka vahvistaa, että Olympiastadionin ammattikeittiöihin haluttiin hygieenisyyden vuoksi nimenomaan otsonaattorihuuva. Otsonaattorihuuva helpottaa Jäppisen mukaan ylläpitoa ja huoltoa, koska ilma puhdistetaan rasvapartikkeleista tehokkaasti ennen kuin se johdetaan Olympiastadionin hyvin sokkeloisiin ilmanvaihtokanaviin.

– Yhteistyö ETS NORDin kanssa sujui totuttuun tapaan jouhevasti, ja saimme tarvittavaa teknistä konsultaatiota, joka projektin haastavuutta silmällä pitäen oli hyvin arvokasta, Jäppinen sanoo.

Olympiastadion valittiin jo vuonna 2018 vuoden korjausrakennustyömaaksi. Hanke sai tunnustusta myös Arkkitehtuurin Finlandia 2020 -palkinnon myötä.

Tutustu kohteessa käytettyihin tuoteryhmiin

Kysy lisää asiantuntijaltamme

Marcus Hintze

Vientimyyntipäällikkö

NORDcanopy