Äänenvaimennin on tärkeä osa ilmanvaihtoa

22.12.2022

Toimiva ilmanvaihto on edellytys hyvälle sisäilmalle, ja sen huomioiminen on tärkeää yhtä lailla uudis- kuin korjausrakentamisessa. Ilmanvaihtojärjestelmissä on kuitenkin useita ääntä tuottavia komponentteja, joista merkittävimpiä ovat puhallinäänet, peltien kuristusäänet, virtausäänet, ylikuulumisäänet sekä päätelaitteidein tuottamat äänet. Niiden tuottama melu liikkuu ilmanvaihtokanavia pitkin huonetiloihin. Hyvä äänenvaimennin onkin pieni mutta erittäin tärkeä osa saumattomasti toimivaa ilmanvaihtojärjestelmää.

NORDsilencer NTF -äänenvaimentimella melutaso pieneni 15 prosenttia

ETS NORDin tuotantorakennuksen hyvästä ilmanvaihdosta huolehtii yhdistetty ulko- ja ulospuhallusilmalaite (RVC), jolla saadaan samanaikaisesti raitis ulkoilma rakennukseen sisään sekä poistettava ulospuhallusilma puhallettua ulos. RVC on tehokas, mutta laitteen läpi kulkee iso ilmavirta ja se tekee siitä äänekkään.

Tuotantorakennuksen välittömässä läheisyydessä, suoraan vastapäätä, sijaitsee toimistorakennus, jossa ilmanvaihto tapahtuu ikkunoihin asennettujen korvausilmaventtiilien kautta. ETS NORDin tuotantorakennuksen ilmanvaihdon aiheuttaman melun takia ei toimiston ikkunoita kuitenkaan voinut pitää auki. Äänitehotason mitattu lähtötaso oli riittävän korkea (71db) häiritsemään toimistossa työskenteleviä. Ilmanvaihtolaitteen tasainen humina tuotti päänsärkyoireita ja väsymystä.

Melutasoa saatiin tehokkaasti alennettua sijoittamalla ilmanvaihdon ilmanpoisto- ja ilmanottoputkiin kaksi NTF 630-1000 äänenvaimenninta. Tehokkaasti vaimentavien tuotteiden ansiosta äänitasoa saatiin madallettua 15 prosenttia, lähtötason 71 dB:stä 60 dB:n. Melutaso vaimeni niin paljon ettei se ole edes enää tarkasti mitattavissa tai kuultavissa.

NORDsilencer MSK -äänenvaimennin pienensi melutasoa 30 prosenttia

Tartossa, oppilaitoskompleksin matalimpaan rakennukseen sijoitettu äänekäs ilmanvaihtokone terrorisoi ympäristöään 86 dB(A) melulla. Ilmanvaihtokoneen melutaso vertautui kaupungin keskustaliikenteen melutasoihin. Melu häiritsi opiskelua, mutta teki myös ikkunoiden avaamisen mahdottomaksi. Yön hiljaisina tunteina ääni heijastui eteenpäin ja laajeni kohti lähistöllä sijaitsevia asuinalueita häiriten myös asukkaiden yöunia.

ETS NORD löysi ratkaisun ongelmaan asentamalla jäteilmakanavaan 1800 mm mittaisen MSK-äänenvaimentimen, jossa oli kuusi kappaletta 150 mm äänenvaimennuskasettia. Tehokkaalla äänenvaimentimella melutasoja alennettiin peräti 30 prosenttia, 60 dB(A), joka vastaa enää keskikokoisen toimiston melutasoa.