Tarinamme

ETS NORD – matkalla kestävään tulevaisuuteen

– Tahdomme parantaa ihmisten elämänlaatua, Urmas Hiie sanoo. ETS NORD on yksi Skandinavian johtavista ilmanvaihtojärjestelmiä kehittävistä ja valmistavista yrityksistä, jonka perustaja Urmas Hiie on edelleen myös yksi yrityksen nykyisistä omistajista. – Vietämme valtaosan elämästämme sisätiloissa, joten on selvää, että sisäilman laatu on ratkaisevaa hyvinvoinnillemme. ETS NORDin tavoite on tehdä sisäilmasta mahdollisimman hyvää, ja siten taata jokaiselle yhtäläiset mahdollisuudet hyvään elämänlaatuun.

Kuulostaako kunnianhimoiselta? Niin on tarkoituskin.

ETS NORDilla on kunnianhimolle ihan oma määritelmänsä. Se on yhteistä innostusta, jolla on selkeä tavoite.

”Moving the air together”

ETS NORDin tarina on täynnä pyrkimyksiä ja onnistumisia, yrityksiä ja erehdyksiä, mutta loppujen lopuksi lujaa tahtoa ja omistautumista sille, mitä yritys edustaa tänä päivänä. Kaikki alkoi Urmas Hiien ja Küllike Lilienbergin perustaessa pölynimureja markkinoivan yrityksen Hiie & Co:n vuonna 1994 Virossa. Alkuperäinen liikeidea lähti lentoon ja siitä kasvoi sittemmin yksi Viron suurimpia ilmanvaihtolaitteiden asennuksia tekevä yritys.

– 1990-luku oli Virossa hullua aikaa, Urmas muistelee, – Markkinatalous oli jotain aivan uutta vastikään itsenäistyneessä, sosialismiin kasvaneessa maassa. Yritystoiminnan harjoittaminen Virossa tuohon aikaan oli kirjaimellisesti tulikaste yrittäjyyteen, hän sanoo.

Luontevaa jatkoa ilmanvaihtolaitteiden asennuksille oli ilmanvaihtolaitteiden tuotanto. ETS NORD perustettiin vuonna 1998 ilmanvaihtolaitteiden tuotantoyksiköksi, tavoitteenaan valmistaa maailman parhaita ilmanvaihtojärjestelmiä. Vuonna 2011 yrityksen osakkaiksi tulivat suomalaiset Markku Mattila ja Jari Lehtonen, alalla pitkään yhdessä työskennelleet ja myös Urmaksen liiketoiminnan kanssa kilpailleet kumppanukset. ETS NORDista tuli samalla virolaissuomalainen yritys.

–  ETS NORDin mahdollisuudet olivat selkeästi nähtävissä jo 2000-luvun alussa, Markku ja Jari vahvistavat.

– Suomen markkinoilla oli kysyntää ilmanvaihtojärjestelmille, ja meillä oli alalta vankka kokemus ja valmiit verkostot. – Joskus alkuvaiheessa sitä saattoi vielä ajoittain miettiä, oliko kaikki tämä vaivan arvoista, mutta vastaus oli aika selkeä. Kyllä se oli. Ja on edelleen.

Innovatiivisia ilmanvaihtojärjestelmiä 

 Tänä päivänä ETS NORD on kulkenut pitkän tien, ja kasvu jatkuu. Kansainvälistymisen myötä vuonna 2011 yritys siirtyi ihan toiseen sarjaan, osin innovatiivisten ilmanvaihtojärjestelmien tuotannon myötä, mutta myös omistautuneen tiimin ja markkinoiden tarjoamien mahdollisuuksien ansiosta.

ETS NORDilla innovaatio ei ole sanahelinää, vaan kiinteä osa yrityksen kulttuuria.

– Meillä on juuret syvällä teknologiassa, Urmas Hiie sanoo. – Olemme omaksuneet haastavat, monimutkaiset tuotantotavat, jotka mahdollistavat sen, että voimme suunnitella ja tuottaa järjestelmiä, jotka vielä 10 vuotta sitten näyttivät suorastaan futuristisilta.

Visio on ontto ilman omistautuneita ihmisiä

Kokoamamme tiimi on aivan ilmiömäinen, Markku Mattila ylistää. – Suunnittelijat, kehittäjät, insinöörit – kaikki tuovat mukaan oman kokemuksensa ja näkemyksensä, ja tekevät meistä luotettavan kumppanin.

Luottamus onkin nostettu yhdeksi ETS NORDin arvoista.

– Asiakkaillamme on lukematon määrä erilaisia tarpeita, joten on tärkeää, että jokainen kokee voivansa luottaa meihin, Markku sanoo. – Luottamus on liiketoimintamme avain. Sen mitä lupaamme, me myös pidämme.

Toinen ETS NORDin keskeinen arvo on joustavuus.

– Pyrimme tekemään monimutkaisiakin asioita mahdollisimman mutkattomasti, Jari Lehtonen jatkaa.

– Joustavuus arvona tarkoittaa, että meillä ei päätöksen aikaansaamiseksi tarvita pitkää komentoketjua. ETS NORD on hyvin käytännönläheinen yritys, jonka omistajat osallistuvat jokapäiväiseen operatiivisen tason toimintaan.

Kohti kestävää tulevaisuutta

Tulevaisuudessa palkitaan ne, jotka pysyvät liikkeessä ja menevät eteenpäin.

– Me etenemme, askel askeleelta, investoimalla uusimpaan teknologiaan, panostamalla tuotekehitykseen ja tiimiimme, tavoitteena tuottaa huippuluokan ilmanvaihtojärjestelmiä, kestävästi, ympäristö huomioiden, Urmas Hiie sanoo. – Olemme viime vuosina kasvaneet merkittäväksi toimijaksi Pohjois-Euroopan markkinoilla, mutta tietyllä tavalla olemme edelleen start-up -yritys. Integraatiota ja erilaisia tuotantotapoja lisäämällä voimme hyvin laajentua merkittävästi nykyisiä kotimarkkinoita kauemmaksikin, hän jatkaa.

– Tulevaisuudessa ETS NORD on globaali yritys, Markku Mattila täydentää. – Sopeuttamalla tuotteita eri maihin ja erilaisiin kulttuureihin, ETS NORD tulee laajentamaan markkinoitaan.

Voi kuulostaa kunnianhimoiselta, mutta kuten Jari uskoo, hyviä asioita tapahtuu, kun tehdään oikeita päätöksiä. – Erehdykset ovat myös välttämättömiä, koska opimme niistä paljon. Ainoa fataali virhe on se, ettei tee mitään.

Eikä pidä unohtaa, että ETS NORDilla kunnianhimo tarkoittaa yhteistä intoa, jolla on tavoite. ETS NORDilla riittää molempia, todistetusti.