Viikin löytöeläintalo

Joustava toimintamalli varmistaa kokonaistaloudellisen ratkaisun, lopputuloksen laadusta tinkimättä

Vuonna 1968 rakennettu ja vuonna 2006 nykyistä käyttötarkoitustaan varten peruskorjattu Viikin löytöeläintalo on Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Kirkkonummen löytöeläinten virallinen talteenottopaikka.

Kesän 2021 helteillä rakennuksen sisälämpötila kipusi pahimmillaan 32 asteeseen. Ihmiset pystyvät viilentymään tauottamalla työtä, mutta eläimille tilanne alkoi olla tukala – etenkin kun ikkunoita ei voitu pitää auki karkaamisvaaran vuoksi. Jäähdytyksen tarve oli ilmeinen.

Helsingin Eläinsuojeluyhdistys (HESY) ryhtyi selvittämään, kuinka ongelma saataisiin mahdollisimman järkevästi ratkaistua. Rakennuksessa oli toki ilmankäsittelykone, mutta siitä puuttui jäähdytystoiminto. Huonekohtaista säätöä ei tarvittaisi, vaan jäähdytyksen avulla haluttiin kohtuullistaa koko rakennuksen lämpötilaa helteillä. LVI-suunnittelijan simuloinnin kautta todettiin, että jäähdytys voidaan toteuttaa tuloilman jäähdytyksenä. Näin vältyttäisiin pölyä kierrättäviltä huonelaitteiltakin.

Laitteen toimittaja ETS NORD ehdotti, että tuloilman jäähdytys toteutetaan integroimalla erillinen jäähdytysosa jo paikallaan olevaan iv-koneeseen. Tuloilma jäähdytettiin koneen päässä olevalla höyrystimellä ja ylilämpö poistettiin jäteilman mukana. Koneen olemassa oleva poistosuodatin siirrettiin suodattamaan poistoilmaa ennen uutta jäähdytysosaa. Recair aSAP-ratkaisun avulla jäähdytysosan moduulit pystyttiin viemään yksitellen tikkaita pitkin omille paikoilleen. Ratkaisun avulla koko ilmankäsittelykonetta ei tarvitsisi vaihtaa uuteen, eikä mitään ulkopuolisiakaan yksiköitä tarvittaisi.

Järjestelmään ei tullut mitään ulkoasenteista. Ullakolla olevien tuloilmakanavien lämpöeristysten alle lisättiin kondenssieristys. Ylilämmönpoistotuuletuksella ehkäistiin auringon kuumentaman ullakon kuumuuden siirtymistä huonetiloihin yläpohjan läpi.

Rakennuttajana toimi LVI-asiantuntija Antti Pitkänen Helsingin yliopiston kiinteistöpalveluista, ja hankkeen pääurakoitsijana LVI-neloset Oy.

Kokonaistaloudellisen ratkaisun ja joustavan toimintamallin ansiosta sekä projektin kustannukset että tarvittava asennusaika pienenivät huomattavasti. Vanhan laitteen päivittäminen on tietysti myös uuteen vaihtamista huomattavasti ekologisempaa.

Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen johtava eläintenhoitaja Marika Stillman kertoo asennustöiden sujuneen kaikin puolin hyvin. Vaikka löytöeläimet tyypillisesti reagoivat sangen voimakkaasti vieraisiin ihmisiin, liiallista häiriötä ei aiheutunut ja laitteet saatiin paikoilleen talon toimintaa häiritsemättä.

Mikä tietysti tärkeintä, jäähdytystehossa päästiin hienosti tavoitetasoihin ja löytöeläinkodin asukkien hyvinvointi parani merkittävästi, kaikkina vuodenaikoina.

Tutustu Recair-ilmankäsittelykoneiden tuotevalikoimaan

Kysy lisää asiantuntijaltamme

Aleksi Kähärä

Kehityspäällikkö

Recair