Sertifikaattien takaa löytyy toimija, joka pitää huolta itsestään, asiakkaistaan ja ympäröivästä yhteiskunnasta

26.11.2025

Ympäristöystävällisyyden ja energiatehokkuuden merkitys kasvaa kaikkialla, ei vähiten rakennusalalla. Direktiivit ja yleinen arvomaailma tuovat mukanaan yhä tiukempia ympäristösäädöksiä. Olipa kyse uudisrakentamisesta tai saneerauksesta, laatua ja vastuullisuutta arvioidaan läpi koko toimitusketjun.

Ja hyvä niin. Yritykset, jotka kykenevät valmistamaan laadukkaampia tuotteita, joilla on myös alhaisemmat ympäristövaikutukset, saavat ansaittua kilpailuetua ja pystyvät omalta osaltaan rakentamaan parempaa tulevaisuutta meille kaikille.

Laadun ja ympäristövaikutusten arvioinnissa käytetään paljon erilaisia standardeja ja sertifikaatteja. Ne ovat puolueettomien tahojen laatimia mittareita, jotka auttavat varmistamaan sen, että tuotteet täyttävät esimerkiksi tiettyjen käyttöympäristöjen asettamat vaatimukset. Mitä vaativammissa olosuhteissa tuotetta käytetään, sitä enemmän siltä edellytetään suorituskykyä, energiatehokkuutta, hygieniatasoa ja muita vastaavia erityisominaisuuksia.

HACCP – astronauttien ruokanormeista globaaliksi hygieniastandardiksi

ETS NORDin huuvien elintarviketurvallisuus on todennettu HACCP International -sertifikaatilla. Tämä ruokateollisuuden parissa arvostettu puhtausluokan sertifikaatti tarkoittaa, että huuvien käytöstä ei synny riskiä elintarvikkeiden puhtaudelle. Elintarviketurvallisuus on merkittävä asia etenkin sairaalakeittiöissä ja muissa tiloissa, joissa hygieniatason on oltava jopa tavanomaista ravintolaympäristöä korkeampi. HACCP-sertifioituja huuvia voidaan asentaa tällaisiin tiloihin ilman erillisiä tarkastus- ja lupaprosesseja.

HACCPin (Hazard Analysis and Critical Control Points) kehitti muuten alun perin Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto NASA varmistaakseen, että astronauteilla oli avaruuslentojen aikana mahdollisuus syödä murutonta, pitkävaikutteista ja taudinaiheuttajista vapaata ruokaa. Silloin ruokaturvallisuutta lähestyttiin ensimmäistä kertaa puhtaasti taudinaiheuttajien tarkkailu- ja mittausvaatimusten näkökulmasta. Tänä päivänä HACCP on ruokaturvallisuuden maailmanlaajuinen standardi – ETS NORD pyrkii omalta osaltaan varmistamaan, että huuvamme ja ilmanvaihtokattomme pystyvät täyttämään standardin asettamat vaatimukset ja tarjoamaan hygieenisiä ja luotettavia ilmanvaihdon ratkaisuja kaikentyyppisiin ammattikeittiöihin.

Lisäksi ETS NORDin huuvien HFK-rasvasuodatin on sertifioitu myös UL 1046 -vaatimusten mukaisesti. Tämä kertoo huuvan hyvästä rakenteellisesta turvallisuudesta ja soveltuvuudesta vaativiin olosuhteisiin.

EPD – tuotteen ympäristövaikutukset koko elinkaaren ajalta

Ympäristöseloste (EPD) on kolmannen osapuolen varmentama standardisoitu asiakirja. Rakennusalalla eri tuotteiden ympäristöselosteet auttavat arvioimaan koko rakennuksen ympäristövaikutuksia ja tunnistamaan tärkeimmät ympäristövaikutusten lähteet. Suunnittelijat pystyvät puolestaan laskemaan projektin hiilijalanjäljen ja valitsemaan ympäristön kannalta parhaat vaihtoehdot.

ETS NORD on saavuttanut tärkeän merkkipaalun ympäristöselosteiden saralla – 75 % tuotevolyymistamme kuuluu jo näiden elinkaaren aikaisia ympäristövaikutuksia kuvaavien raporttien piiriin. ETS NORDin huuvat valmistetaan kierrätetystä teräksestä, mikä omalta osaltaan keventää niiden hiilijalanjälkeä merkittävästi.

Huuvamme ja monet muut ratkaisumme ovat saavuttaneet useita laatu- ja ympäristösertifikaatteja, ja olemme tietenkin niistä ylpeitä – ne kertovat, että ETS NORD on onnistunut pyrkimyksissään kehittää aktiivisesti yhä laadukkaampia ja ympäristöystävällisempiä sisäilmaston kokonaisratkaisuja.

Olennaisinta on kuitenkin se, että sertifikaatit eivät jatkossakaan jää pelkiksi merkeiksi yritysesittelyssä. ETS NORDin tavoite on tehdä sisäilmasta mahdollisimman hyvää, ja siten taata jokaiselle yhtäläiset mahdollisuudet hyvään elämänlaatuun.

Ilmanvaihdon asiantuntijoina kehitämme ratkaisujamme nimenomaan asiakkaiden näkökulmasta ja heidän tarpeitaan ajatellen. Se on loppujen lopuksi kaikkein tärkein ja palkitsevin lähtökohta tekemiseen.

Kysy lisää asiantuntijaltamme

Saku Ruusunen

Tuoteryhmäpäällikkö

Ammattikeittiöiden ilmanvaihtolaitteet