Ateneum

ETS NORDin Recair-ilmankäsittelykoneet huolehtivat Ateneumin taidemuseon sisäilman laadusta

Ateneumin taidemuseon peruskorjauksen keskiössä oli ilmankäsittelykoneiden uusiminen. Ilmankäsittelyjärjestelmien saneerauksen päätavoitteena oli järjestelmän päivittäminen energiatehokkaammaksi sekä arvokkaiden taideteosten edellyttämien sisäilman laatutavoitteiden saavuttaminen.

LVI-projektijohtourakoitsijana toimineen, suunnittelun johdosta ja työmaa-asennuksista vastanneen Boctok Oy:n projektipäällikkö Jari Pussinen kertoo, että yksi monimuotoisen hankkeen haastavimmista erityispiirteistä oli useiden suunnitelmien huolellinen yhteensovitus.

”Haluttu lopputulos edellytti sitä, että kaikki palaset todellakin saatiin mahtumaan niille tarkoitettuihin paikkoihin. Tarkat kosteus- ja lämpötilavaatimukset toivat vielä omat erityisvaatimuksensa haastavaan kokonaisuuteen.”

Suunnitteluvaiheessa kävikin jo varhain ilmi, että tehdasvalmisteiset ilmankäsittelykoneet eivät sellaisinaan soveltuisi Ateneumiin, vaan tarkkaan räätälöityjä erityisasennuksia tarvittaisiin. Tämä vaikutti suoraan sekä tarjouspyynnön sisältöön että siihen, mitkä yritykset lähtökohtaisesti pystyisivät huutoon vastaamaan. Etukäteen tiedettiin myös se, että tiukassa aikataulussa pysyminen tulisi vaatimaan koneiden toimittajalta paljon.

Pussisella ei ollut aiempaa kokemusta Recairin laitteista, mutta ETS NORD oli sen sijaan ilmanvaihtokanavien valmistajana tuttu yritys jo pitkältä ajalta. Tarjouspyynnön pohjalta ETS NORD valikoituikin luontevasti Ateneumin ilmankäsittelykoneiden toimittajaksi.

Kaiken kaikkiaan toimitukseen sisältyi 37 jälkikäsittelykonetta.

”Koneiden pääasiallinen tehtävä on luonnollisesti ilmanvaihto, mutta myöskin vaativan ilmankäsittelyprosessin suorittaminen”, kertoo ETS NORD Recair-ilmankäsittelykoneiden tuoteryhmäpäällikkö sekä projektin vastuuhenkilö Jarkko Salo. ”Ilmankäsittelyprosessissa kemiallisilla suodattimilla varmistetaan taideteosten vaatima ilmanlaatu. Sisäilman kosteusolosuhteista huolehditaan ilman kostutuksen ja kuivauksen avulla, kun taas energiatehokkuus varmistetaan kosteutta tehokkaasti siirtävillä roottoreilla ja kiertoilmaa hyödyntämällä.”

Salo lisää, että ilmankäsittelykoneisiin asennettiin jo tehtaalla esivalmistuksena konekohtaiset valvonta-alakeskukset. Nämä myös esitestattiin, jotta koneiden säätöprosessit saatiin varmistettua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa yhdessä muiden osapuolten kanssa.
”Kohteen ilmankäsittelykoneet olivat käytännössä täysin projektikohtaisesti räätälöityjä. Tämä edellytti erittäin aktiivista kommunikointia eri osapuolten kanssa sekä yhteistyötä, tästä antaisinkin erityismaininnan hankkeen muille osapuolille. Tämä projekti on omalta osaltaan ohjannut mitoitusohjelmamme kehitystä, jotta se pystyisi tukemaan myös muiden vastaavantyyppisten kohteiden ilmankäsittelykoneiden suunnittelua.”

Jälkikäsittelykoneiden ohella ETS NORD toimitti Ateneumiin kahden ison paikallaan oleviin kammioihin rakennetun esikäsittelykoneen mittatilaustyönä suunnitellut ja esivalmistetut komponentit.

Jari Pussinen kertoo, että yhteistyö ETS NORDin kanssa sujui ilman minkäänlaista kompastuskiveä. Etenkin kun kyse on näin mittavasta ja haastavasta hankkeesta, yllätyksiä ilmaantuu väistämättä ja aikataulut elävät ilman ennakkovaroituksia. Silloin ei ratkaise se, että yksi yritys menee pieleen vaan se, miten asiaan suhtaudutaan ja miten hienosti se laitetaan toisella kerralla kuntoon. Oma-aloitteisuus ja joustavuus nousevat päärooliin lisäarvon tuottajana.

”ETS NORD osoitti tiukoissa tilanteissa poikkeuksellisen hyvää palvelua. Epäselvyyksien kohdalla vasteajat asioiden korjaamiselle oli vähintäänkin riittävän nopea – seuraavana päivänä tultiin katsomaan, että asiat ovat juuri niin kuin pitääkin. Iltaisin viimeisteltiin koneiden mittoja suunnittelijoiden kanssa, jotta aamulla asennus sujuisi mahdollisimman hyvin. Ei olisi paremmin voinut mennä.”

Kuva: Hannu Pakarinen

Tutustu kohteessa käytettyihin Recair-ilmankäsittelykoneisiin

Kysy lisää asiantuntijaltamme

Jarkko Salo

Tuoteryhmäpäällikkö

Recair Palakoneet