Äänenvaimentimen valinta – mikä toimii missäkin kohteessa?

14.08.2024

Ilmanvaihtojärjestelmien tuottaman, ilmanvaihtokanavan läpi ääniaaltoina kulkevan melun vähentämiseksi on järjestelmään syytä lisätä äänenvaimennin. Kun ääniaallot kulkevat äänenvaimentimessa käytettävän äänenvaimennusmateriaalin läpi, osa äänienergiasta muuttuu kitkan vaikutuksesta tuskin havaittavaksi lämmöksi.

Kuinka paljon, kuinka pitkiä, minkä muotoisia ja millaisista materiaaleista valmistettuja äänenvaimentimia erityyppisten kohteiden ilmanvaihtojärjestelmiin kannattaa sijoittaa, on monitahoinen haaste IV-suunnittelijalle. Ihanteellisen lopputuloksen varmistamiseksi kannattaakin perehtyä tarjolla oleviin äänenvaimenninvaihtoehtoihin.

Materiaalit

ETS NORDin NORDsilencer-äänenvaimentimet valmistetaan pääsääntöisesti galvanoidusta teräslevystä. Erityistä korroosionkestoa vaativissa ympäristöissä kuten uimahalleissa kannattaa hyödyntää erinomaisen pintasuojan tarjoavaa Magnelis-metalliseosta. Se muodostaa huokoiselle kuumasinkitylle teräspinnalle tasaisen ja eheän suojakalvon, jonka läpi korroosio ei pääse. Äärimmäisissä tilanteissa (esimerkiksi rannikkoalueella sekä teollisuusalueilla) voidaan käyttää myös haponkestävää teräslevyä.

Kohteen vaatimusten mukaisesti voidaan ulkokuoren pinnalle asentaa tarvittaessa lämpö- tai paloeristys.

Ilmanvaihdon äänenvaimennuksessa käytetään tyypillisesti mineraalivillaa tai polyesteriä. Pehmeän mineraalivillan sijasta voidaan käyttää myös lasivillalevyä, joka on päällystetty ISOVERin Cleantec-kankaalla. Tämä estää tehokkaasti kuitumateriaalin pääsyn ilmanvaihtojärjestelmään. Jokaisella materiaalilla on omat vahvuutensa, joihin on syytä tutustua tarkemmin. ETS NORDin asiantuntijat auttavat mielellään materiaalivalinnoissa.

Pyöreät äänenvaimentimet

Pyöreitä NORDsilencer-äänenvaimentimia on saatavilla eri materiaaleista ja eri vaimennuselementeillä varustettuna. Runsas valikoima pituus- ja halkaisijavaihtoehtoja varmistaa, että jokaiseen kohteeseen löytyy toimiva äänenvaimenninratkaisu.

Pyöreisiin äänenvaimentimiin luetaan myös kantikkaat mallit, joiden päädyissä on pyöreät kanavalähdöt. Erityisesti pienissä ilmanvaihtokoneissa käytetään myös kulmaäänenvaimentimia, joihin on integroitu pysty- tai vaakatasoinen suuntamuutos. Tämä mahdollistaa pienet kokonaismitat ja näin laitteen mahtumisen ahtaisiinkin tiloihin.

Äänenvaimenninvalikoimasta löytyy myös avattavia malleja, jotka ovat erityisen suosittuja vaikkapa hygieenisessä sairaalaympäristössä. Avattavuuden ansiosta vaimennusmateriaali voidaan ottaa pois puhdistuksen ajaksi, mikä helpottaa työtä ja pidentää laitteen tehokasta käyttöikää.

Vakiokokoisista pyöreistä äänenvaimentimista löytyy myös savunhallintakanaviin soveltuvia malleja sekä polyesterieristevaimentimia, jotka täyttävät M1-puhtausluokan vaatimukset.

Suorakaideäänenvaimentimet

Suorakaiteen muotoiset lamelliäänenvaimentimet voidaan valmistaa hyvin yksilöllisten tarpeiden ja toiveiden mukaisesti. Pituus-, korkeus- ja syvyysskaalat ovat laajoja, ja jopa 2,5 x 2,5 x 2,5 metrin kokoinen, esimerkiksi varavoimakoneiden yhteydessä tarvittava ratkaisu on mahdollista toteuttaa. Kaikki valmistus- ja vaimennusmateriaalit ovat käytettävissä, ja kiinnityslistatkin voidaan valita useista vaihtoehdoista.

Optimaalinen äänenvaimennin jokaiseen kohteeseen

Runsas valikoima äänenvaimentimia, räätälöintimahdollisuuksista puhumattakaan, herättää ymmärrettävästi myös kysymyksiä. Mitä kaikkea olisi suunnitteluvaiheessa osattava ottaa huomioon, jotta onnistutaan poimimaan juuri kyseiseen tarkoitukseen paras ratkaisu?

Kokonaisuuden hahmottaminen on tärkeää, sillä ihanteellinen lopputulos on monen osatekijän summa. Vaimennuksen tarve, vaimennettavan äänen laatu, ilmanvaihtokanavien koot ja pituudet sekä muut vastaavat seikat vaikuttavat itse äänenvaimentimen ominaisuuksien ohella asiaan, kun etsitään mahdollisimman tarkoituksenmukaista ratkaisua.

Yleisesti ottaen pyöreät äänenvaimentimet toimivat paremmin, mutta vievät vastaavasti enemmän tilaa. Kulmaäänenvaimentimilla säästetään tilaa ahtaissa paikoissa, avattavat huoltoluukut auttavat pitämään suorituskyvyn korkealla ja pidentävät myös vaimentimen elinkaarta. Kanavakoot on osattava ottaa huomioon, ja niin edelleen.

ETS NORDin asiantuntijat ovat käytettävissänne näitä asioita pohtiessanne, ja kannattaa myös katsoa Suunnittelija Klubista, millaisia ratkaisuja kollegat ovat tehneet ja havainneet hyviksi.

Helpottaakseen suunnittelijoita ETS NORD on kehittänyt edistyksellisen ja helppokäyttöisen SILENCERiQ-valintaohjelman. Sen mukana saatava MagiCAD-plugin auttaa tekemään myös mitoitukset kerralla oikein.

Kysy lisää asiantuntijoiltamme

Kadi Alber

Tuotehallintapäällikkö

NORDduct, NORDsilencer, NORDdoor, NORDdiffuser, NORDgrille & IMS-tuotteet

Tuukka Karlsson

Tuoteryhmäpäällikkö

NORDexternal, NORDduct, NORDsilencer, NORDdoor, NORDdiffuser, NORDgrille & IMS-tuotteet