Keittiön ilmanlaatu on investointi henkilöstöön ja asiakaskokemukseen
02.06.2025
Ammattikeittiöissä sisäilman laatu nousee arvoon, joka saattaa osoittautua tosiaankin arvaamattomaksi. Jos sisäilman merkitys työskentelyolosuhteisiin ja sen myötä työn tehokkuuteen kuulostaakin itsestään selvältä, harva tulee ajatelleeksi, että ammattikeittiössä sen avulla voidaan myös säästää energiaa – ja jopa pelastaa ihmishenkiä.
Ravintolakokki työskentelee usein pitkiä iltoja varsin rankoissa olosuhteissa, mikä ei voi olla vaikuttamatta vireyden lisäksi myös terveyteen. Ammattikeittiössä lämpötila kohoaa usein reippaasti yli ihannelukemien, samalla kun rasva ja muut raaka-aineet tuovat ilmaan epäpuhtauksia. Väitteet siitä, että kokkien keskimääräinen elinikä olisi jopa 10 vuotta muita ihmisiä lyhyempi, eivät tässä valossa todellakaan vaikuta tuulesta temmatuilta.
Asia voisi hyvinkin olla toisin, jos ammattikeittiöissä suhtauduttaisiin sisäilman laatuun sen ansaitsemalla vakavuudella.
Kyseessä on kaikkien osapuolten yhteinen etu. Juuri siksi ilmanlaatua tulisi lähestyä proaktiivisesti ja mahdollisuuksien kautta sen sijaan, että pyritään vain täyttämään minimivaatimukset rimaa hipoen ja hampaita kiristellen. Huuva nähdään välttämättömyytenä siinä missä palovaroitin tai vaahtosammutin – pääasia, että sellainen on, ja että se toimii edes jollain tasolla. Isompaa kuvaa sisäilman laadusta ja sen vaikutuksista keittiötyöskentelyyn, asiakaskokemukseen ja näiden myötä liiketoiminnan kannattavuuteen ei vaivauduta edes hahmottelemaan, vaikka siinä pitäisi piillä koko toiminnan pihvi.
Hyvä huuva on suhteellinen käsitys ja monen tekijän summa
Huuvan on kyettävä mukautumaan keittiöön sen sijaan, että keittiön olisi sopeutettava toimintaansa huuvaan. Kun suunnittelussa lähdetään liikkeelle aidosti yksilöllisistä tarpeista, voidaan luottaa siihen, että lopputulos on juuri sopiva. Pizzerian muuttaessa tilaan, jossa on aiemmin toiminut kasvisravintola, ei pidä tuudittautua ajatukseen samalla huuvalla selviytymisestä. Kun lounasravintolan suosio kasvaa ja tarvitaan tehokkaampi induktioliesi, on huuvan kapasiteetin kasvettava vastaamaan uutta tilannetta. Ja niin edelleen.
Nykyaikaisista, modulaarisista huuvista saadaan muodostettua selkeä suunnittelutyön lähtökohta, johon pystytään tekemään hyvinkin yksilöllisiä, tilakohtaisia säätöjä ja tarkennuksia. Vaikka muutokset eivät välttämättä olisikaan suuria, pystytään niiden avulla saavuttamaan merkittäviä tuloksia. Olipa keittiön koko, luonne ja käyttötarkoitus mikä tahansa, työskentelyolosuhteet paranevat samalla kun energiankulutus ja elinkaarikustannukset pienenevät.
Huomiota on osattava kiinnittää moneen muuhunkin kuin pelkkään imutehoon. Asennuskorkeus, valaistuksen voimakkuus, helppohoitoisuus ja vaikkapa puhdistusjärjestelmät ovat asioita, jotka jäävät liian usein liian vähälle huomiolle. Tekemällä ne kerralla oikein pystytään kuitenkin varmistamaan, että huuvaratkaisu palvelee nimenomaan kyseisessä tilassa, kyseisellä konseptilla toimivaa keittiötä mahdollisimman hyvin. Silloin keittiöhenkilökunnalla on ihanteelliset työskentelyolosuhteet, ja se jos mikä on itsensä nopeasti korkojen kera takaisin maksava investointi.
Tämän päivän teknologialla valmistetut huuvat pystyvät tekemään ammattikeittiön sisäilmalle suoranaisia ihmeitä. Paras lopputulos saadaan aikaan sillä, että lähdetään avoimesti liikkeelle yksittäisen keittiön tarpeista sen sijaan että vertaillaan valmisratkaisujen hintoja tai jopa pyritä väen väkisin tulemaan toimeen tilassa mahdollisesti jo olevalla huuvalla.
Ei kannata tyytyä miettimään sitä, miten selviydyn mahdollisimman vähällä vaivalla. Onnistuminen lähtee siitä, että visioidaan rohkeasti, mitä voin liiketoiminnallani saavuttaa sen jälkeen, kun henkilöstölläni on parhaat mahdolliset työskentelyolosuhteet.
Kysy lisää asiantuntijaltamme

Saku Ruusunen
Tuoteryhmäpäällikkö
NORDcanopy