Toimivaa ja yhteisöllisyyttä tukevaa kaupunkiasumista

29.10.2020

Jätkäsaaren korkeimmaksi asuinrakennukseksi syksyllä 2020 valmistunut 16-kerroksinen Jätkäsaaren Pollari erottuu maamerkkinä Helsingin kantakaupungin siluetissa. Sen yhteisöllisyyttä tukevissa ratkaisuissa ja asukasystävällisessä suunnittelussa oli piirteitä, jotka asettivat jonkin verran haasteita toteutukselle. 

Kun Jätkäsaaren vanha tavara-satama-aluetta on rakennettu kantakaupungin jatkeeksi ja toimivaksi asuinalueeksi, on alueen hankkeissa korostunut asiakaslähtöisyys jo suunnittelupöydältä alkaen.

Jätkäsaaren Pollari on rakennuttajalleen Hartelalle ensimmäisenä käynnistynyt tontti kolmen ns. Kolmiokorttelin kokonaisuudesta Jätkäsaaressa. Korttelin on arvioitu valmistuvan vuonna 2021.  Ensimmäisenä valmistuneessa Pollarissa on omistusasuntoja yksiöistä 4-5 huoneen kokoisiin asuntoihin, ja suurin osa asuinnoista on parvekkeellisia ja kulmahuoneistoja. Pollari erottuu korkeutensa puolesta mutta myös arkkitehtonisesti, viuhkamaisesti levenevine parvekkeineen.

Myös Pollarissa asukkaat ovat osallistuneet suunnitteluun. Asukkaat pääsivät valitsemaan yhteisen kerhohuoneen sisustustyyliä ja pintamateriaaleja. Asukkaiden käytössä on myös talon yhteinen vierashuone.

Pollarin työmaan vastaavana mestarina toimi Hartelan Mikko Merve, joka kertoo, että Pollarissa on arjen sujuvuutta helpotettu sijoittelemalla irtaimistovarastot asuinkerroksiin. Ratkaisu lisäsi kuitenkin samalla palokuormaa, ja se oli suunnittelussa huomioitava erikseen.

Juuri tarpeeseen soveltuva tuote löytyi ETS NORDilta.  – SEDM-L on CE-merkitty sälemallinen usean osaston savunhallintapelti, joka soveltuu erittäin hyvin tilanteisiin, joissa savunhallintapelliltä vaaditaan mahdollisimman pientä syvyysmittaa. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi Pollarin kaltaiset asuinkerrostalot, joissa savunpoisto on toteutettu suoraan käytävältä savunpoistohormiin. Savunhallintapellin korkean paloluokituksen ja modulaarisen asennuksen ansiosta se soveltuu myös haastavampiin olosuhteisiin erinomaisesti, ETS NORDin tuotepäällikkö Oskari Mattila sanoo.

– Suunnitelmien päivityksestä huolimatta pystyimme ratkaisemaan eteen tulleita haasteita hyvässä yhteistyössä ETS NORDin kanssa, siitä heille suuret kiitokset, Hartelan Mikko Merve sanoo.

– Itselläni ei ollut aiempaa kokemusta ETS NORDin tuotteista, mutta työmaalla niihin on suuri luottamus, ja tuotteita pidetään korkealaatuisina. Tämän projektin kokemuksella voin lämpimästi suositella yhteistyötä ETS NORDin kanssa, Merve toteaa.