Ukrainan konfliktilla merkittäviä vaikutuksia globaaleihin raaka-ainemarkkinoihin

07.03.2022

Venäjän hyökkäys Ukrainaan keskeytti terästuotteiden toimitukset sekä Ukrainasta että Venäjältä. Venäjän hyökkäys järkytti Eurooppaa ja läntisiä demokratioita siinä määrin, että EU ja Yhdysvallat asettivat Venäjälle poikkeuksellisen yksimielisesti ennen näkemättömän kovat pakotteet. Pakotteiden kokonaisvaltaisia vaikutuksia on hyvin vaikea ennakoida.

Koska Ukrainan rautamalmi- ja terästoimitukset sekä Venäjän terästuotanto ovat äärimmäisen tärkeitä terästuotteiden globaalin saatavuuden kannalta, myös jatkossa markkinahäiriöitä on hyvin todennäköisesti odotettavissa.

Konflikti on tuonut Eurooppaan inhimillisen tragedian, mutta sen lisäksi se vaikeuttaa merkittävästi saatavuuden, logistiikan ja hintojen ennakointia niin teräksen kuin mahdollisesti muidenkin raaka-aineiden osalta. Ainoa varmalta näyttävä asia tällä hetkellä on se, että terästuotteiden hinnat tulevat entisestään kallistumaan.

Vaikka näkymät eivät tällä hetkellä voisi olla sumeammat, haluamme toimia luotettavan yhteistyökumppanin tavoin ja informoimme teitä heti kun tiedämme enemmän.

Lisätietoja

Jari Lehtonen

Partner & Maajohtaja