ETS NORDin ilmanvaihtolaitteita valmistavan tehtaan laajennusosa avattiin Tallinnassa

12.02.2020

Lähemmäs 300 vierasta Suomesta ja Virosta oli mukana juhlistamassa ETS NORDin Tallinnan tehtaan laajennettujen tilojen avajaisia. Tehdas toimii Tallinnan Lasnamäen kaupunginosassa, tehdasrakennuksessa, jossa on aiemmin toiminut raskasta teollisuutta. Tilat on sisäpuolelta kokonaan uusittu, ainoastaan alkuperäisen rakennuksen runko on jäljellä.

Tehtaan laajennuksen yhteydessä tehdyt laiteinvestoinnit nousevat kaikkiaan 4 miljoonaan euroon. Näiden investointien ja laajennusosan käyttöönoton myötä ETS NORDin tuotantokapasiteetti kasvaa merkittävästi. Lisäksi varastotilan lisäyksen myötä joissain tuoteryhmissä varaston valmius on kaksin-viisinkertainen entiseen varastokapasiteettiin nähden.

Vieraiden tehdaskierros alkaakin varastolta. Tallinnan tehtaalla varastopaikkoja on 4500 ja valmistuotevaraston arvo on noin 3 miljoonaa euroa. Varaston toimintaa tehostetaan varasto-ohjelmalla, joka kertoo tuotteen paikan varastossa ja ohjaa myös työntekijän oikean tuotteen luo. Toimivuutta tehostaa myös läpivirtaushyllyjen käyttöönotto – niiden avulla lavapaikkojen määrä tuplattiin. Lavapaikat ovat varattu kaikkein kysytyimmille tuotteille.

Itse tehdaskierros on kattava läpileikkaus koko ETS NORDin tuotevalikoimaan. Löytyy kanavakoneita, savunhallintakanavia prässääviä robottiprässejä, laser- ja sementtileikkuri, lumisuojien ja – säleikköjen tuotantopiste, jossa kaksi manuaalisesti toimivaa maalauslinjaa. Maalauksen manuaalisuus mahdollistaa lumisuojien ja -säleikköjen hyvinkin pienien erien valmistuksen.

Kalorifeeri -patteri on ETS NORDille kokonaan uusi tuoteryhmä. Kyseessä on kupariputkista ja alumiinilamelleista koostuva kasettipatteri, jota käytetään ilmastointi- ja jäähdytyslaitteissa.

Automaattimaalauslinjalla, jonka pituus on 150 metriä, tuote liikkuu metrin minuutissa. Linjalle ripustamisen jälkeen on tuote valmis varastoivaksi 2,5 tunnissa (käyden läpi maalauksen, pesun, kuivauksen ja uunin).

Ihailua herätti Trumpf-robotti, 3 kW tehon laserleikkauskeskus, joka mahdollistaa ruostumattoman materiaalin leikkaamisen ilman jälkikäsittelyä. Äärimmäisen tarkan laserleikkauksen ansiosta esimerkiksi keittiön ilmanvaihtotuotteet ovat helposti puhdistettavia – niihin ei jää puhdistusta vaikeuttavaa epätasaista saumaa tai pintaa, ja ne ovat siksi myös hyvin rasvan kestäviä. Laserleikkauskeskus on ensimmäinen laatuaan Virossa.

Tehdaskierroksen kohokohta on kunnioitusta herättävä Salvagnini, täysin itsenäisesti toimiva, giljotiinilla varustettu särmäyspuristin. Salvagnini on taivutuspenkki, joka taivuttaa kaikki yhden tuotteen eri osat eli käytännössä mahdollistaa sarjatuotannon. Kone tarkistaa ja korjaa automaattisesti taivutuskulman. Giljotiinin avulla se voi tuottaa myös profiileja. Lisäksi Salvagnini merkkaa työstämänsä osiin musteella, mistä osasta ja tilauksesta on kyse, ja tekee osista näin täydellisesti jäljitettäviä.

Tehdaskierroksen jälkeen vieraille oli varattu virvokkeita, ja juhlallisen pellinleikkauksen jälkeen – avajaisjuhlallisuudet hoidettiin luonnollisesti leikkaamalla nauhan sijasta peltiä – pääsi illan vapaamuotoisempi ohjelma käyntiin.

Kiitos kaikille vieraillemme – teitte avajaisistamme täydelliset!