Kun tilanteet elävät, joustava huuvaratkaisu auttaa ohjaamaan muutosta

17.09.2025

Oma ravintola on monelle unelmien täyttymys. Siihen on kohdistettu fyysisiä, henkisiä ja taloudellisia voimavaroja enemmän kuin moni jälkikäteen tohtii edes ajatella. Kouluissa, sairaaloissa ja muissa suurissa kiinteistöissä valmistetaan ruokaa ainakin lähtökohtaisesti vuosikymmenestä toiseen. Kun ammattikeittiö on saatu monen erilaisen suunnittelu- ja työvaiheen jälkeen rakennettua, on luontevaa ajatella sen toimivan samoilla periaatteilla hyvinkin kauan.

Totuus on kuitenkin toisenlainen. Yli kahdessa kolmasosassa ammattikeittiöistä on odotettavissa konseptin muutos viiden vuoden sisällä siitä, kun se on aloittanut toimintansa. Väestörakenteen muuttuminen paineistaa saneeraamaan ja rakentamaan uusia julkisten palveluntarjoajien kiinteistöjä. Maailma ympärillämme elää jatkuvassa, monitasoisessa murroksessa, ja sen mukana on ammattikeittiöidenkin mentävä.

Sisustuksen uusiminen ja valomainosten vaihtaminen ei riitä, vaikka moni näin sortuukin ajattelemaan. Kokonaisvaltaisessa sopeuttamisessa yksi olennaisista toimenpiteistä on huuvan vaihtaminen vastaamaan uuden tilanteen asettamia vaatimuksia.

Tämä on tilanne, joka tuo tyypillisesti mukanaan yllätyksiä.

Kun tyylikkään mutta ei välttämättä kaikilta osin avaran ja väljän kiinteistön keittiöön ryhdytään toimittamaan uutta huuvaa, saattaa sormi mennä suuhun useampaankin kertaan. Tosielämästä löytyy esimerkkejä tapauksista, joissa kellarissa olevaan keittiöön on tarvittu uusi huuva – ja jonka kuljetusreitin varrella odottaa metrin levyinen ovi sekä alakertaan johtavat kierreportaat. Ensimmäinen este edellyttää ikkunan rikkomista ja toinen lattian piikkaamista auki. Jos näillä askelmerkeillä edetään, lopputuloksena on haastava, aikaa ja rahaa yllättävästi kuluttanut toimenpide. Valtaosa kustannuksista muodostuu jostain aivan muusta kuin itse huuvasta ja sen asentamisesta.

 

Modulaarinen rakenne helpottaa kuljetusta, asentamista ja kustannuspainetta

Kuljettamisen ja tilansäästön näkökulmasta modulaarisuus on vertaistaan hakeva ominaisuus. Kun se osataan toteuttaa tinkimättä tippaakaan lopputuloksen laadusta tai suorituskyvystä, ollaan sananmukaisesti voittavan kokoonpanon äärellä.

Jos IKEA on vienyt modulaarisuuden äärimmilleen universaalissa mittakaavassa, on ETS NORD tehnyt saman huuvissa. Lohkorakenne ja itse kehitetty aSAP-ratkaisu varmistavat, ettei ammattikeittiössä tarvitse tehdä kompromisseja sisäilman laadun suhteen edes ahtaissa tiloissa. Huuva voidaan tarvittaessa toimittaa kohteeseen rakennussarjana, ja koota vasta paikan päällä.

Ja mitä tulee joustavaan käyttöön, tämä on vasta alkua.

Kun liiketoiminta kasvaa, pystytään huuvan tehoa joustavasti nostamaan uusien vaatimusten tasolle. Leveys ja syvyys kasvavat kätevästi paneeleilla, kattopaloilla ja muilla lisäosilla. Tarvittavat kappaleet on helppo liittää käytössä olevaan huuvaan, sillä ETS NORDin tuotteissa reiät ovat aina samoissa paikoissa. Näin vältytään rumilta puolipakolla paikoilleen väännetyiltä asennusratkaisuilta, rälläkän ja silikonin käytöstä puhumattakaan.

Ja kun ammattikeittiö jossain kohtaa muuttaa uusiin tiloihin – joko kannattavampaan liikepaikkaan tai muuten uutta unelmaa toteuttamaan – voidaan huuvat irrottaa, purkaa takaisin osiin ja siirtää kuljetuslavoilla seuraavaan kohteeseen. Etenkin ketjuravintoloissa, joissa jokaisen keittiön layout on hyvin tarkka ja samanlainen, tällainen toimenpide on mitä vaivattomin ja kustannustehokkain.

Maailmassa, jossa tilanteet elävät koko ajan nopeammin ja yhä odottamattomimpiin suuntiin, on nopea reagointikyky yksi menestymisen peruspilareista. Ammattikeittiöille on tärkeää, että toiminta jatkuu mahdollisimman pienillä katkoksilla ja lisäkustannuksilla. ETS NORDin joustava aSAP-huuvaratkaisu mahdollistaa tämän – vieläpä niin, että keittiöhenkilökunta pääsee myös uudessa tilanteessa nauttimaan laadukkaan sisäilman tuomista erinomaisista työskentelyolosuhteista.

 

Kysy lisää asiantuntijaltamme

Saku Ruusunen

Tuoteryhmäpäällikkö

Ammattikeittiöiden ilmanvaihtolaitteet