Miten valita tarkoitukseen parhaiten sopiva huuva?

07.02.2022

Ammattikeittiöiden ilmanvaihdon asiantuntija Markus Tolonen kertoo muutaman perussäännön, jotka kannattaa pitää mielessä, kun mietitään millainen huuva suunniteltavaan ammattikeittiöön soveltuu parhaiten.

Tolonen korostaa, että huuvan mallin määrittää ensisijaisesti se, millaisia laitteita sen alapuolella sijoitetaan. Jos alla on lämpöä ja rasvaa tuottavia laitteita, paras vaihtoehto on rasvahuuva, jonka staattiset rasvanerottimet erottelevat suurimmat rasvapartikkelit sykloniperiaatteella poistoilmasta. Otsonaattorihuuva on astetta tehokkaampi versio rasvanpoistoon. Se tuottaa mekaanisen rasvanerotuksen lisäksi otsonia sähköpurkausmenetelmällä ja tehostaa näin rasvanerotusta poistoilmasta.

Jos huuvan alla on esimerkiksi suuren määrän kosteutta tuottava astianpesukone, on kondenssihuuva hyvä valinta. Sen suuret kondenssilevyt keräävät kosteuden pois viemäröintiliitoksen kautta. Jos alapuolella oleva laite ei tuota epäpuhtauksia eikä kosteutta, voi perinteinen kohdepoistohuuva olla riittävä. Perinteistä huuvamallia täydentää malli, johon on saatavilla tulo- ja ohjausilma.

Keittiöön, jossa laitteet tuottavat sekä rasvaa, lämpöä että suuren määrän kosteutta, on hybridihuuva erinomainen valinta. Esimerkiksi tehokkaiden yhdistelmäuunien päälle sijoitettuna huuvan kondenssilevyt ohjaavat uunien luukkujen auetessa kuuman, kostean ja rasvaisen höyrypurkauksen kohti rasvanerottimia ja matkalla osa kosteudesta kulkeutuu kondenssilevyjä pitkin viemäröintiliitokselle.

Kaikkia ETS NORDin huuvamalleja on saatavilla niin keskilattia- kuin seinäasenteisinakin.

Minkä kokoinen huuva?

Huuvan koon osalta Tolonen sanoo nyrkkisäännöksi sen, että huuvan reunojen tulisi ulottua noin 300 mm alla olevien laitteiden reunojen yli. Kuitenkin, jos alla oleva laite on esimerkiksi uuni, josta luukkua avatessa purkautuu suuri määrä höyryä, tulisi huuvan etureunan ulottua yli uunin etureunan vähintään 600 mm verran.

On kuitenkin huomioitava, että mikäli huuva asennetaan suositeltua asennuskorkeutta (2100mm) korkeammalle, huuvan reunojen tulee ulottua alla olevien laitteiden reunojen yli.

Tuloilman mitoittaminen

Yleensä on helpointa tuoda huuvan korvausilma keittiöön itse huuvasta, Tolonen ohjeistaa. Tuloilmalla varustetuissa huuvissa on vakiona AirGrip sieppausilma, joka ohjaa poistoilman huuvan sisään ja lopuksi rasvan- tai kondenssinerottimiin. Huuvissa on myös työpisteelle erikseen säädettävät lisäilmaventtiilit.

Entä tarvittava ilmamäärä?

Lopulliset ilmamäärät määräytyvät huuvan alla olevan laitteen, käyttöasteen sekä laitteen sähkötehon mukaan.

Suunnittelua tukemassa mitoitusohjelma ja suunnittelupalvelu

Erityisesti IV-suunnittelijoiden tarpeisiin kehitetty KITCHENiQ-mitoitusohjelma auttaa valitsemaan ammattikeittiön tarpeisiin soveltuvan, oikeankokoisen huuvan mahdollisimman helposti. Löydät mitoitusohjelman Magicad Connect for Revitistä tai Magicad Connectista. Voimme myös toimittaa suunnittelijalle huuvatiedoston, jonka hän voi lisätä suunnitelmaansa ja muokata ETS NORDin työkalulla Magicadissa.

Haastavimpien ammattikeittiöiden ilmanvaihtoa suunnitellessa kannattaa jo varhaisessa vaiheessa konsultoida ETS NORDin asiantuntijaa. Suunnittelupalvelun tavoitat sähköpostilla: [email protected].

Olemme mielellämme tukenasi suunnittelussa!

Saku Ruusunen

Tuoteryhmäpäällikkö

NORDcanopy