Seinäjoen Ideapark houkuttelee asiakkaita ympäri Suomen

25.05.2020

Seinäjoen Ideapark
Rakennuttaja: Koy Seinäjoen Ideapark
Rakentaja: Lehto Tilat Oy
Kauppakeskuksen ja ravintolatilojen ilmanvaihto: ETS NORD
rakennettiin 2018-2019, avajaiset marraskuussa 2019

Seinäjoelle puolentoista vuoden aikana 2018-2019 rakentunut Ideapark Seinäjoki oli vaativa projekti, ja 65 miljoonan urakkasopimuksellaan yksi koko Lehto-konsernin historian suurimmista rakennushankkeista. Rakentamisen aikataulu oli tiukka, puolitoista vuotta, ja siksi suunnittelua ja toteutusta tehtiin osin päällekkäin. Työmaalla oli tilanteesta riippuen 100-400 Lehdon ammattilaista töissä. Kaiken kaikkiaan Ideapark Seinäjoki käsittää noin seitsemän hehtaaria myymälätilaa ja noin 100 liikettä. Lisäksi Ideapark Seinäjoessa on päiväkoti, kuntosali ja muita hyvinvointipalveluja.

Projektipäällikkö Toni Aatsinki Lehto Tilat Oy:ltä on tyytyväinen lopputulokseen. – Homma meni kuten pitikin, ja pysyimme hyvin aikataulussa. Olemme hyvin tyytyväisiä ETS NORDin ratkaisuihin, ja ilmanvaihdon järjestelmä on toiminut juuri niin kuin pitääkin, hän toteaa.

Pitkäikäistä ja käyttäjälähtöistä talotekniikkaa

ETS NORD on ollut iso tekijä Ideapark Seinäjoen ilmanvaihdon ratkaisuissa, ja toimitti myös lähes kaikki kauppakeskuksen ammattikeittiöhuuvat. Ideaparkin ilmanvaihdon tarve määräytyy käyttöasteen mukaan. Ilmanvaihdon, lämmityksen ja jäähdytyksen energiankulutusta pyritään suurissa liiketiloissa optimoimaan hyödyntämällä kiertoilmaa liikkeiden ollessa suljettuna. Näin saadaan talteen myös kylmälaitteiden lauhdelämpöenergia.

Kotimaisia Recair-ilmankäsittelykoneita Ideapark Seinäjoessa on tarpeen mukaan montaa kokoa: pienen omakotitalon kokoisista 4×10 metrisistä palakoneista pienempiin kompaktikoneisiin. Talotekniikan osalta on huomioitu kauppakeskuksen elinkaarilaskelmien vaikutus, ja laitteiden käyttökulut on optimoitu. Häiriöttömän toiminnan takaamiseksi laitemitoituksessa on pyritty ratkaisuihin, joilla tulevat huoltotarpeet ovat vähäisiä ja hyvin ennakoitavissa.

Hyvän sisäilmanlaadun varmistaminen tilassa, jossa on tavallisten liiketilojen ohella noin 25 erilaista kahvilaa ja ravintolaa, vaatii melkoista akrobatiaa. ETS NORD olikin mukana mitoittamassa Ideaparkin huuvia. – Ilmanvaihdon haasteita oli aivan laidasta laitaan, aivan kuten oli ravintoloitakin. Kahvilan asettamat vaatimukset huuvalle ovat hyvin erilaiset kuin vieressä sijaitsevan kiinalaisen ravintolan – ja molempien tiloihin täytyy pystyä takaamaan hyvä sisäilma. Lisäksi kauppakeskuksessa sijaitsevat Citymarketin leipomo ja savustamo. Kaikilla tiloilla on omat erityispiirteensä riippuen siitä, minkä kokoinen tila on kyseessä, mitä siellä valmistetaan ja miten, tuotepäällikkö Marcus Hintze sanoo.

On itsestään selvää, että ilmanvaihdon täytyy toimia hyvin. ETS NORDin huuvien suunnittelussa on huomioitu myös loppukäyttäjät, ravintola- ja kahvilatyöntekijät. – Käyttäjien kokemus on meille tärkeä, Hintze sanoo. – He ovat päivittäin tekemisissä huuviemme kanssa, ja siksi on tärkeää, työtiloissa on helppo hengittää, ja että huuvia on mahdollisimman helppoa puhdistaa ja huoltaa. Ja ulkonäköönkin on panostettu, Hintze jatkaa.

Mikäli Ideaparkin ravintolatiloissa tapahtuisi muutoksia, ovat ne helposti toteutettavia ETS NORDin huuvien moduulirakenteen ansiosta. – Vaikka kahvilan tilalle tulisi kebabravintola, tarkoittaa se käytännössä vain yhden lisämoduulin lisäämistä huuvaan, Hintze sanoo.