Moderni keskussairaala tehostaa terveydenhuollon prosesseja

04.05.2020

Keski-Suomen Sairaala Nova

Rakennuttaja Keski-Suomen sairaanhoitopiiri (KSSHP)

Projektinjohtourakointi: SRV

Kiinteistöautomaatio: Honeywell Oy

Keski-Suomen keskussairaalan läheisyyteen, Jyväskylän Kukkumäkeen valmistuu uusi Keski-Suomen Sairaala Nova, joka tulee korvaamaan kaikki nykyisen keskussairaalan toiminnot. Keski-Suomen Sairaala Nova on ensimmäinen 2000-luvulla rakentuva keskussairaala, ja sen suunnittelun lähtökohta on ollut potilaissa ja sairaalan toiminnoissa. Tavoitteena on parantaa terveydenhuollon tehokkuutta, muuttaa rakenteita, prosesseja ja logistisia ratkaisuja. Uusia toimintamalleja ja niitä tukevia tilaratkaisuja kehitetään yhdessä käyttäjien kanssa.

Hanke on kaikkien aikojen suurin julkinen hanke Keski-Suomessa – sairaala vastaa kooltaan neljää Helsingin päärautatieasemaa. 290 miljoonan projektinjohtourakointi on myös SRV:n suurin, johon sen omia pääomia ei ole sidottu. Sairaalan kokonaisinvestoinnin arvo on noin 490 miljoonaa euroa, ja kustannukset jakautuvat Keski-Suomen sairaanhoitopiirin 21 omistajakunnan kesken.

ETS NORD toimittaa Keski-Suomen Sairaala Novaan ETS Control- palopeltien automaatiojärjestelmän.

– ETS NORDin järjestelmä tuli valituksi, koska se oli ostohetkellä ominaisuuksiltaan markkinoiden edistyksellisin – palopeltien määrä palopeltikeskusta kohden oli suurin, ja samalla hinnaltaan kilpailukykyinen, SRV- Rakennus Oy:n Talotekniikan hankintapäällikkö Pasi Kilpeläinen sanoo. – Järjestelmän hankinta ulkoistettiin Honeywell Oy:lle, koska suunnitteluvaiheessa tarvittiin tiivistä yhteydenpitoa laitetoimittajan ja aliurakoitsijan (Honeywell) välillä. Näin toimitukseen tulevat mahdolliset muutokset ovat urakoitsijan vastuulla. Lisäksi toimintakokeet ja takuuajan huoltovastuut ovat näin toimien selvät, Kilpeläinen sanoo.

Markku Vasara ETS NORDilta vahvistaa, että Keski-Suomen Sairaala Novan kokonaisuus on palopeltien osalta laajimpia Suomessa: kaikkiaan 2330 palo- ja savusulkupeltiä kahdessatoista eri sairaalalohkossa. Palopeltien ohjaus- ja valvontajärjestelmä ETS Control on integroitu Honeywellin kiinteistöautomaatiojärjestelmään, joten Novan palo- ja savusulkupellit ovat osa koko kiinteistövalvontajärjestelmää.